Νεότερα δεδομένα για τον ρόλο της ασπιρίνης στην πρωτογενή πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων αθηρωσκληρωτικής αιτιολογίας

  • Μαρία Κούστα
  • Βλάσιος Πυργάκης
  • Ιωάννης Γουδέβενος

Περίληψη

Για χιλιάδες χρόνια, τα εκχυλίσματα από τον φλοιό της ιτιάς είχαν χρησιμοποιηθεί ως αναλγητικά και αντιπυρετικά.1 Τον 19ο αιώνα, Γερμανοί χημικοί άλλαξαν την ιστορία, προσθέτοντας μία ακετυλική ομάδα σε ένα από τα συστατικά αυτού του φλοιού, ώστε να τον καταστήσουν περισσότερο εύγευστο. To 1899 η εταιρεία Bayer πατεντάρισε το φάρμακο, το ονόμασε ασπιρίνη και άρχισε να το πουλάει σε όλο τον κόσμο. Αυτή η  συγκεκριμένη ομάδα ακετυλίου έδωσε τη δυνατότητα στο ακετυλοσαλικιλικό οξύ, τη γνωστή πλέον ασπιρίνη, να ακετυλιώνει κατά μη αντιστρεπτό τρόπο το αμινοξύ σερίνη στην ενεργό θέση της κυκλο-οξυγενάσης (COX), αναστέλλοντας τη δράση της τελευταίας στη σύνθεση των προσταγλαδνινών.

Δημοσιευμένα
2020-05-05
How to Cite
ΚΟΎΣΤΑ, Μαρία; ΠΥΡΓΆΚΗΣ, Βλάσιος; ΓΟΥΔΈΒΕΝΟΣ, Ιωάννης. Νεότερα δεδομένα για τον ρόλο της ασπιρίνης στην πρωτογενή πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων αθηρωσκληρωτικής αιτιολογίας. hellenicjcardiol, [S.l.], v. 60, n. 5, p. 221-222, may 2020. Available at: <http://www.hellenicjcardiol-gr.gr/index.php/hjc/article/view/311>. Date accessed: 11 may 2021.
Ενότητα
ΑΡΘΡΟ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗΣ

Most read articles by the same author(s)